Kuidas hooldada juukseid talvel?

Juuksed on meile kõigile tähtsad, mida pikemad nad on, seda raskem on neid hooldada, aga me kõik tahame, et juuksed elaksid talve ilusti üle. Juuksed koosnevad kolmest kihist. Välimine kiht ehk kutiikul koosneb arvukatest rakkudest, mis sarnanevad katuselaastudega. Kui laastud ehk soomused on pikali, on juuksed siledad, terved ja säravad, sest valgus peegeldub pinnalt tagasi.

Kõigepealt kui terved on su juuksed? Hoia märga juuksekarva sõrmede vahel ja venita, terve juuksekarv venib vähemalt 45% oma pikkusest ennem kui katkeb. Kui juuksed on, aga tuhmid tuleks üle vaadata oma söögisedel. Ohtralt tuleks süüa valgurikkaid toite, näiteks tailiha, kala ja piimatooteid. Samuti tuleks süüa rikkalikult punast liha, rohelisi lehtköögivilju ja mune. Kuid, kel toitumisega kiire ja ei saa niiväga jälgida mida süüa, tasuks kindlasti hakata võtma vitamiine. Kõige paremad on kompleks vitamiinid küüned-juuksed-nahk, kus on sees nii vajalikku biotiini, b-vitamiini jne.

Talvel kahjustab juukseid kõige enam külm, sest vesi juuksekarvas jäätub ja nii on juuksed kerged murduma. –5 kraadi on viimane piir, mil võib käia palja peaga, ilma juukseid oluliselt kahjustamata. Kõige esimene asi, mida saab juuste heaks ära teha on mütsi kandmine, hea oleks, kui saaks kõik juuksed mütsi alla ära peita. Teiseks ei tohiks külmade ilmadega mitte mingil juhul minna välja niiskete või märgade juustega. Võimlusel tuleks juukseid pesta õhtul, sest siis on aega igasugusteks protseduurideks ja juukseid ei pea hommikul kiiruga fööniga kuivatama, sest ka föön kahjustab juukseid.

Talvel ei tasuks kindlasti pesta pead iga päev (see soovitus kehtib tegelikult kogu aeg), sest nii kaotavad juuksed oma kaitsevõime ja saavad rohkem külmast kahjustada. Kõigepealt vali oma peanaha  jaoks õige šampoon, kui ise ei oska, võiks kasutada juuksuri abi. Pudelis olev šampoon on nii peanahale kui juustele liiga kange ja seetõttu tuleks seda enne pähemäärimist  kahe käe vahele hõõruda  ja alles siis juustesse kanda, hea oleks juurde lisada veidi vett, et shampoon saaks hakata oma tööd tegema, soovi korral võib salongist ostetud shampooni lahjendada juba eelnevalt veega. Pead pestakse masseerides peanahka sõrmeotstega(sõrmepadjakestega), kuid mitte küüntega. Šampooni vahust piisab ülejäänud juuste pesuks, sest juuksed ei vaja erilist nühkimist. Juukseid tuleb pesta ettevaatlikult liikudes mööda juuksetüvesid  kasvusuunas otste poole.

Kui esimesel korral tundub, et pea on vist veel must või ei hakanud šampoon vahutama, siis ei tasuks sellest heituda, vaid tuleks protseduuri korrata. Salongist ostetud šampoonid alati ei vahutagi esimesel korral, kuid kui teistkordselt pesta, siis on vahutavus olemas ja ka endal on visuaalselt võimalik veenduda, et pea on korralikult puhtaks pestud.

Enne palsami kasutamist on vajalik kindlast juuksed eelnevalt rätikuga pisut kuivatada, sest muidu jäävad vee molekulid juustesse ja palsami head omadused ei jõua juukseid niisutada ega toita.

Järgmiseks tuleb kasutada palsamit (vastavalt juuste olukorrale) ja talvel isegi neil, kes selleks muidu vajadust ei näe. Palsam toidab juukseid ja aitab juustel külmaga hoida oma elastsust ja läiget, samuti  sulgeb palsam juuste soomukihi ja seega jäävad juustesse alles kõik niisutavad komponendid, mida palsam sisaldab. Tavaliselt on palsami mõjuajaks 2-3 minutit, kuid kui hoida pigem 10 minutit on see juustele pigem kasuks kui kahjuks.

Katkistele, elututele või läiketa juustele tuleks veel kord-kaks nädalas teha juuksemaski. Mask peaks olema samuti vastavalt juuste seisukorrale ja olemusele, kui aga maski pole võtta teeb sama välja palsam, mida lihtsalt hoida kauem peas. Samuti saab palsameid vastavalt juuksetüüpidele ise kodustest asjadest kokku segada.

NB! Kuidas ksutada juuksemaske õigesti. Töökäik:

1. kõigepealt pestakse pea puhtaks enda peanahale vastava shampooniga 2. kuivatatakse pea liigsest veest rätikuga 3. kantakse mask , mille mõjuaeg võiks alata 20 minutist 4. pestake mask juustelt 5. kuivatatakse pea uuesti rätikuga 6. kantakse juustesse palsam ( kas kammitakse suurte piidega kammiga või sõrmitsetakse juuksed lihtsalt läbi, seni kuni on tunda, et pole ühtegi nn pusakohta) 7. pestakse pea hoolikalt rohke veega palsamist puhtaks 8. kuivatatakse pea rätikuga või hoitakse rätikut  veidi peas( suurema vee rätikusse nõrgumiseks) 9.vajadusel kasutada pähejäetavat palsamit.

Juukseid võiks loputada jaheda loputusveega, sest see aitab kutiikulit tugevdada ning loputada tuleks kolm korda kauem kui kestab pesemine. Loputusveele võib lisada sidrunimahla või korgiotsatäis äädikat. Hape silub kutiikulit ja paneb juuksed läikima. Juukseid ei tohiks kunagi loputada vannivees, sest see sisaldab leeliselisi seebijääke, mis jätavad juustele tuhmistava jäägikorra. Samuti tuleks lasta juustel kuivada vabalt, sest rätikuga kuivatamine räsib kutiikulit ja muudabselle karedaks. Samuti märgade juuste rätikuga kuivatamine kui ka harjamine murrab ja lõhub juukseid.

Kellel on väga katkised või probleemsed juuksed tasuks veel peale pea pesemist  ja tavalise(maha pestava) palsami kasutamist kasutada juustesse jäetavad palsamit või spray-palsamit, mis aitab kaitsta juukseid pusadetekkimise eest ning neid kergemini lahti kammida.


Juuste läike ja elujõu taastamiseks:

Võta teelusikatäis juuksehooldusõli (või mandli- või oliiviõli). Masseeri õli korralikult juustesse alustades eesmisest juuksepiirist ja liikudes kuklani. Lase õlil umbes 10 minutit mõjuda ja loputa kergetoimelise šampooniga välja. Peale seda määri juustesse hooldusvahendit. Pane juuste ümber soe rätik ja lase umbes pooltundi kuni tund mõjuda ja loputa korralikult,

Samuti võib maski segada ise kodus valmis. Võta kolm dessertlusikatäit avokaadot, kaks dessertlusikatäit porgandimahla, kolm dessertlusikatäit oliiviõli ja tilk jasmiini- või ilang-ilangi eeterlikku õli. Kanna seda märgadele juustele ja kata rätikuga. Võib lasta mõjuda kuni 8 tundi (ehk ka kogu öö) ja loputada puhta veega.

Kodused vahendid millest saab segada kokku juuksemaske:
Muna, mesi, oliivõli, mandliõli, kookospiim, jogurt, porgandimahl, avokaado, banaan, maasikad, sibulamahl, konjak, sidrunimahl, (õuna) äädikas, nõgesetõmmis, takjajuureõli, majonees.