Näohoolduse põhitõed

Erinevate kosmeetikatoodete suur valik võtab silmad kirjuks ka ilumaailmas hästi orienteeruval ja trenditeadlikul inimesel. Selleks, et leida sobiv toode ja seda õigesti kasutada, tuleks end pidevalt kursis hoida naisteajakirjades kirjutatuga või olla aktiivne interneti ilufoorumite külastaja. Kellel on vähem aega ja huvi, võib suure valiku tõttu teha vale otsuse või langeda lihtsalt reklaami ohvriks.

 

Näopuhastustooted

Näopuhastustooted valitakse eelkõige nahatüübi järgi, kuid arvestada tasub ka aastaaegade ja jumestusvahendite kasutamisega. Klassikaks loetakse näopiima ja näovett, kuid tänapäeval on puhastustoodete valik täienenud näopesugeelide, -vahtude, -õlide, -kreemide ja nn. all-in-one ehk kolm-ühes toodetega.

Reegel on see, et nii nagu vajab šampoon palsamit, vajab näo puhastamiseks valitud toode kõrvale näovett. Keskkonda, kus me elame, saastatakse üha enam ning seetõttu on igapäevane näo puhastamine õige nahahoolduse alus. Sageli ei ole kiita ka vee kvaliteet, mida näo pesemiseks kasutame. Näo puhastamiseks valitud põhitoode eemaldab meigi, higi ja päeva jooksul kogunenud mustuse ning näovesi eemaldab puhastustoote jäägid, taastab naha pH ja toniseerib.

 

Õigete näopuhastustoodete valik:

Vali suurema õli sisaldusega näopiim või näoõli, kui kasutad tugevat jumestuskreemi või nahk on kuiv ja kergesti ärrituv.

Vali suurema vee sisaldusega näoemulsioon või näopesukreem kergema jumestuskreemi eemaldamiseks või normaalse ja kombineeritud nahatüübi korral talviseks hoolduseks.

Vali värskendavad näopesugeelid, -vahud, kolm-ühes tooted (nt puhastab, toniseerib, võib kasutada ka maskina), kui nahk on rasusem või kombineeritud ning kliima soojem (nt puhkusreis või suvi).

Kui rasuse nahatüübi korral kasutatakse tugevat jumestuskreemi, võib kasutada kolme toodet: näopiima meigi eemaldamiseks, nt värskendavat geeli pooride puhastamiseks ja tasakaalustavat näovett rasunäärmete ja naha pH normaliseerimiseks.

Vali puhastuse lõpetamiseks oma nahatüübile sobiv alkoholivaba näovesi.

 

Näopuhastustoodete kasutamine:

Arvestada tasub sellega, et üldjuhul sobivad näopiimad ja –emulsioonid ka silmameigi eemaldamiseks, näogeelid ja –vahud mitte.

Nii näopiimade kui –geelide kasutamine on ühesugune: soovitav on kanda kreeka pähkli suurune kogus (tugeva meigi korral natuke rohkem) toodet peopessa ning seejärel näole ja kaelale, masseerides ringjate liigutustega umbes minuti jooksul kogu piirkonna õrnalt läbi. Järgmisena tuleb puhastustoode leige veega hoolikalt maha pesta, nägu kuivatada ja puhastusprotsess lõpetada, tehes vatipadjale kantud näoveega veelkord kogu piirkond üle. Kui vatipadjal on näha jumestuskreemist beezikat värvust, tuleb valida tõhusamalt meiki eemaldav toode või olla puhastamisel ja loputamisel hoolikam. 

Selline pikk protseduur võib alguses tunduda aja ja raha raiskamisena, kuid kes on kord selle ära proovinud, tunneb erinevust juba peale mõne päevast puhastamist ning ei soovi enam oma naha heaolu pealt kokku hoida.

 

Põhihoolduskreemid

Paljude naiste esimene mälestus näokreemidest on kindlasti kaks erinevat kreemipurki ema öökapil: päeva- ja öökreem. Praeguseks on tootevalik niivõrd kasvanud, et kindlasti ei mahu nii mõnegi naise purkiderivi enam öökapile ära. 

Näokreemide põhijaotus on jäänud samaks, kuid valik on muutunud väga rikkalikuks. Uuena on lisandunud 24-tunni kreemid, mida võib kasutada nii päeva- kui öökreemina. 

Päevakreem valitakse eelkõige nahatüübi, vanuse ja aastaaja järgi. Eesmärk on nahka kaitsta päeva jooksul kokku puutuva keskkonna eest: arvuti kiirgus, konditsioneeritud õhk, pakane, päikesekiirgus, heitgaasid jne. Päevakreem peab kindlasti sisaldama päikesekaitsefiltrit (SPF).

Öökreemi eesmärk on nahka tugevdada, taastada ja aidata kaasa rakkude uuenemisele. Öökreemi valikul tuleks arvestada rohkem naha hetke seisundit: kas vaja oleks niisutust, toitmist või naha uuenemist mõjutavaid koostisosi. 

Kui esineb mõni tõsisem nahaprobleem või –haigus, tuleb ravikreemide ja hoolduskreemide kasutamisjärjekord ja õigsus kindlasti raviarstiga kooskõlastada.

 

Näohoolduskreemide kasutamine

Nii päeva- kui öökreeme kasutatakse eelnevalt puhastatud nahale. Kui nahk on jäetud puhastamata või on kasutatud valesid tooteid (nt keha pesemiseks mõeldud seepi), ei toimi kreemidesse lisatud mõjuaineid ning nahk ei võta neid vastu. Ka hoolduskosmeetikast põhjustatud ärrituste tagamaad on sageli hoopis valedes puhastustoodetes. 

Kui nägu on hommikul näoveega üle tõmmatud, tuleb järgmisena kanda silma alla ja kulmuluule spetsiaalselt õrnale silmaümbruspiirkonnale sobiv toode. Kui päevakreemi pakendil on kirjas, et sobib kasutamiseks ka silmaümbrusesse, pole kaht eraldi toodet vaja, kuid selliseid universaalseid kreeme leidub väga vähe. Kui kasutada tavalist näokreemi ka silmade ümber, on tulemus õrnal nahal varem või hiljem näha. 

Kuna kreemide koostised on väga erinevad, tuleb täpselt lugeda või küsida konkreetse toote kohta nahale kandmise juhiseid. Kindlasti ei tohi näppudega kreemi otse purgist võtta, sest nii lüheneb oluliselt toote säilivusaeg. Abiks võib kasutada väikest spaatlit või vatitikke. Tihkema koostisega kreeme võib peopesade vahel enne näole kandmist soojendada ning seejärel patsutavate liigutustega näole ja kaelale kanda.

Öökreem kantakse puhastatud nahale minimaalselt pool tundi enne magamaminekut. Olenevalt aastaajast ja naha olukorrast, võib öökreeme kasutada perioodidena, tehes aeg-ajalt pause.

 

Erihooldustooted

Koorimiskreem

Näopuhastustoodete juurde võib liigitada ka näokoorimiskreemi, mille eesmärk on eemaldada naha pinnalt surnud rakkude kiht, parandamaks jumet ja kreemide imendumist. Traditsioonilised koorimiskreemid sisaldavad väikeseid terakesi, mis nahale masseerides oma töö mehaaniliselt ära teevad. Uudsemaid koorijaid nimetatakse bioloogilisteks, kuhu lisatud ensüümid või kerged puuviljahapped muudavad surnud naharakud ilma mehaanilise ärrituseta pehmeks, nii et need veega pestes hõlpsasti eemalduvad. Leidub ka kolmandat liiki kreemjas koorija, mis moodustab niiskel nahapinnal tihke vahu, sügavpuhastades nahapoore. Selle toote puhul võib abiks kasutada spetsiaalselt näole mõeldud väikeseid harjakesi (müügil nt kosmeetikakauplustes).

Vali terakestega koorija või sügavpuhastav vaht, kui nahatüüp on rasune (va põletikuline akne), kombineeritud rasusemapoolne, normaalne või tuhmi jumega. Eelnevalt puhastatud ja niiskeks jäetud nahale kanna umbes sarapuupähkli suurune kogus koorijat ning masseeri paari minuti jooksul hoolikalt, vältides õrna silmaümbruspiirkonda. Pese nägu leige veega puhtaks ja viimistle lõpetuseks näoveega.

Vali bioloogiline / ensüümne koorija, kui nahatüüp on kuiv, kombineeritud kuivemapoolne või esineb sageli ärritusi ja tundlikkust. Bioloogiline koorija kantakse puhastatud kuivale nahale ja vastavalt toote kasutusjuhendile kas masseeritakse õrnalt mõne minuti jooksul või jäetakse nahale kuni kümneks minutiks (soovitavalt niiskes ja soojas ruumis, nt vanni ajal või sauna eesruumis, v.a. kuperoosne nahk). Seejärel pestakse koorija leige veega maha ning nahk toniseeritakse näoveega.

Näonaha koorimissagedus on 1-2 korda nädalas rasuse naha korral, korra nädalas normaalse ja kombineeritud naha korral ning korra kahe nädala jooksul kuiva ja kergesti ärrituva naha puhul. 
 

Näomaskid

Kui tundub, et igapäevasest puhastamisest – kreemitamisest jääb väheseks ning ka ilmastik seab omad tingimused, võib näo- ja kaelanahka turgutada maskiga. Kreemidel ja maskidel on erinev aktiivainete kontsentratsioon ning ülesanne: maski kantakse nahale rikkalik kiht, et tekitada oklusiooniefekt, mille tulemusena paraneb aktiivainete nahka imendumine. 

Maske jaotatakse nii nahatüüpide kui naha seisundite järgi: leidub nahka uuendavaid, tugevdavaid, rahustavaid, niisutavaid, toitvaid, sära andvaid, poore ahendavaid, sügavpuhastavaid jne maske. Seega maski ei pea alati valima nahatüübi põhjal, vaid pigem ilmastikku ja naha hetke seisundit arvestades. 

Et tagada valitud maskist maksimaalne efekt, tuleb eelnevalt nii näo- kui kaelanahk puhastada ja koorida. Seejärel võib kas spetsiaalse maskipintsli (müügil nt ilusalongides) või näppude abil maski nahale kanda, vältides silmaümbruspiirkonda, kui kasutusjuhendis pole öeldud teisiti. Kindlasti tasub kasutusjuhendist uurida ka mõjuaega, sest antud ajast kauem maskiga ringi käia ei ole mõtet – toode on oma töö juba ära teinud. Traditsiooniliselt on mõjuajaks 10 minutit, mille möödudes võib toote leige veega maha pesta ning naha näoveega üle viimistleda. Koduse hooldusprotseduuri lõpetab silma- ja näokreem, mille mõju on peale põhjalikku puhastamist ja maskitamist palju efektiivsem.

 

Seerumid

SeerumSõltuvalt naha seisukorrast ja aastaaegadest võib tekkida tunne, et tavapärasest puhastamisest-kreemitamisest-maskitamisest jääb naha elustamiseks väheseks. Siin tulevadki appi seerumid, mida leidub nii erinevatele nahatüüpidele kui ka naha hetke seisunditele.

Seerumid sisaldavad kõrgemas konsentratsioonis nahka mõjutavaid aktiivaineid, olles tekstuurilt geeljad. Et saavutada maksimaalne soovitud efekt, tuleb valida sama firma seerum ja kreem, sest need tooted töötavad vastastikuses sünergias. 

Seerumid on mõeldud kasutamiseks kuuridena ajal, kui nahk vajab ekstra turgutust, normaliseerimist või kaitset. Nii nagu maskidegi, on seerumite valik väga rikkalik: niisutavad, toitvad, rasueritust normaliseerivad, vananemisvastased, trimmivad, sära andvad, rahustavad, hapnikuga rikastavad, valgendavad jne. Valitud seerum ja hoolduskreem ei pea alati olema samast tooteliinist. See tähendab, et võib kombineerida näiteks niisutavat seerumit ja kuiva naha kreemi või sära andvat seerumit ja vananemisvastast näokreemi jne. 

Tähelepanu äratamiseks mõeldakse seerumitele välja kõlavaid nimetusi ja pilkupüüdvaid tootedisaine. Enim levinud formaat on 30 ml pumbaga klaaspudel ja seda kahel põhjusel: 30 ml on täpselt sobiv kogus ühe kuuri jaoks ning pumbaga pudel aitab efektiivselt vältida hapniku juurdepääsu hinnalisele tootele.

Seerumite näol on sageli tegemist kosmeetikafirmade nö au ja uhkusega, mille tootmisel kasutatakse kõrgtehnoloogilist tehnikat ja põhjalikke uuringuid. Väga palju nüüdisaja seerumeid on liposoompreparaadid, mis tähendab, et väärtuslikud aktiivained on peidetud nn transportijatesse. Need transportijad imenduvad nahka ja alles siis vabastavad aktiivained, mõjutades seeläbi intensiivsemalt meie rakkude toiminguid.

 

Seerumite kasutamine

Selleks, et seerumid avaldaksid pakendil lubatud mõju, on vajalik korralik naha ettevalmistus. Kogu nahahoolduse tugisammas on õige ja regulaarne naha puhastamine, koorimine ja niisutamine. Hooldamata nahas tekitavad intensiivsed seerumid pigem ärritusi ja ebameeldivustunnet kui silmaga nähtavat efekti. Seega tuleb meeles pidada, et seerumid mõjuvad vaid õigesti hooldatud nahas.

Seerumit kasutatakse eelnevalt puhastatud nahale. Väike kogus toodet kantakse näole ja kaelale ning masseeritakse õrnalt, kuni toode on täielikult nahka imendunud. Kui pakendil on kirjutatud, et võib kasutada ka silmaümbrusesse, siis võib nii teha. Kui sellist märget ei ole, tuleb õrnast silmaümbrusest hoiduda. Seejärel kantakse nahale sobiv päevakreem. Kui kasutatakse lisaks jumestuskreemi, on soovitav 15 minutit oodata, kuni kreem on nahka imendunud. 

Kui soovitakse saada intensiivsemat tulemust, on vajalik seerumit kasutada hommikul ja õhtul pärast põhjalikku naha puhastamist (puhastustoode + näovesi). Kui seerumit kasutatakse nt aastaaegade vaheldumisel või lihtsalt jume värskendamiseks, võib õhtuse kasutuskorra ära jätta. Soojal suvel võib nt niisutavat seerumit kasutada ka päevakreemi asemel, juhul kui lisatakse seerumi peale ka päikeseblokaatoriga toodet (nt spetsiaalne näospray).

 

Ampullid ja kontsentraadid

Ka ampulle ja kontsentraate kasutatakse intensiivse kuurina, erinevus seerumitega võrreldes on toodete tekstuuris ja koguses. Ampullidesse pakendatakse väga väike kogus (u 4-7 ml) lühikese säilivusajaga toodet, mis on tekstuurilt vedelam kui seerum. Seega ei sisalda ampullid kunstlikke säilitusaineid ning nahk omastab sealseid aktiivaineid paremini. 

Kontsentraadid pakendatakse üldjuhul pipetiga klaaspudelitesse. Ka nende kogused on erinevad (u 5-30 ml), sõltudes toimeainete rohkusest ja säilivusvõimest.'

Kas kasutada traditsioonilisi seerumeid või hoopis ampulle/kontsentraate, on rohkem inimese harjumuse ja mugavuse küsimus. Oma roll on ka põhihoolduskreemil: kas sellel konkreetsel firmal on intensiivseks kuuriks pakkuda seerumid või ampullid/ kontsentraadid. Erinevate firmade tooteid miksides ei saavutata lubatud tulemust.

 

Kasutamine

Väga hoolikalt tuleb järgida ja küsida kasutusjuhendeid, kui mitu korda päevas ning kui kaua konkreetset toodet kasutada tuleb. Nahale kandmise skeem on täpselt sama, mis seerumite puhulgi: puhastatud näole ja vajadusel ka kaelale kantakse väike kogus toodet, mis õrnalt nahka masseeritakse. Seejärel kreemitatakse nahk hetkel kasutatava päeva- või öökreemiga. 

Kui ampullid on väikestes klaaspudelikestes, tuleb avamisel olla väga ettevaatlik. Kõige turvalisem on panna pudelike salvräti sisse ja õrnalt ampulli kael ära murda. Avatud ampulli tuleb hoida pimedas ja kuivas ruumis, kindlasti päikesevalguse eest kaitstult. Olenevalt toote sisust on klaasampullide säilivusaeg väga lühike – üldjuhul mõned päevad. Plastikust pudelikestes säilib toode kauem.

 

Näoõlid

Alternatiiviks traditsioonilistele kreemidele, leidub kosmeetikamaailmas erinevaid näohoolduseks mõeldud õlisid ja õlisegusid. Need tooted on kõige populaarsemad just kuiva ja nõudliku naha hooldamiseks, sest sisaldavad rikkalikult nahka toitvaid komponente ning elustavaid vitamiine (eriti A ja E vitamiin). Õlisegusid leidub ka rasusele ja põletikulisele nahale, mille ülesanne on saata rasunäärmetele signaal, et rasu on piisavalt, reguleerides nii loomulikul teel nende tööd.

Üks hinnatuim puhastest õlidest on jojobaõli, mida kutsutakse “vedelaks kullaks”. Jojobaõli on oma koostiselt väga sarnane naha rasule ning seetõttu naha poolt hästi omastatav. Kasutada võib jojobaõli nii silmameigi kui jumestuskreemi eemaldamiseks või naha toitmiseks.

Õlisegude puhul on kasutatud baasõli (nt jojoba, avokaado, oliivi, kuningakepi jt) ja erinevaid eeterlike õlide segusid. Kindlasti ei tohi kasutada puhtaid eeterlikke õlisid otse nahale. See võib olla väga ohtlik, kuna tegemist on väga kontsentreeritud toodetega. Õlisegude korral on kasutatud mitmeid eeterlikke õlisid väga väikeses kontsentratsioonis. Enne õlisegu ostmist tuleb kindlasti tutvuda hoolikalt toote koostisega ja küsida täpseid kasutusjuhendeid. 

Kvaliteetset õli ei saa saastunud piirkonnas mürkidega pritsitud taimedelt või nende kividest, seega tasub arvestada pigem toote kõrgema hinnaklassiga.

 

Efekttooted

Efekttooted on lokaalselt ehk vaid teatud piirkonda kasutatavad tooted, millel on kohene ja pikemaajalisel kasutamisel ka pidev mõju.

Kortsutäitekreemid sisaldavad erinevaid koostisosi, mis nahka imendudes paisuvad ja tõstavad seeläbi kortsupõhjasid. Leidub ka silikooni baasil valmistatud tooteid, mis siluvad ja täidavad kortse naha pinnal.

Pigmendilaike pleegitavad tooted sisaldavad tugeva kontsentratsiooniga valgendavaid koostisosi. Kantakse probleemsetele kohtadele igapäevase hoolduskreemi alla, mis peab kindlasti sisaldama kõrget päikesekaitsefaktorit (vähemalt SPF 15). Pigmendilaikudele võib lisaks kanda spetsiaalset päikeseblokaatorit (SPF 50)

Vistrikupulgad ja -kreemid on mõeldud hädaabiks. Sobivad kasutamiseks otse vistrikule, mõjudes kuivatavalt ja antibakteriaalselt. Leidub ka ravipeitepulki, mille koostisesse on lisatud rohekat peitvat pigmenti.

Pihustatavad niisutavad sprayd on mõeldud palaval suvepäeval kohese heaolutunde ja värskuse saavutamiseks.